Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Μαρμελάδα "berries and cherries"

      Το κεράσι και το περγαμόντο είναι τα αγαπημένα μου φρούτα! Από μικρή είχα μανία και για τα δυο . Το μέν πρώτο για την γεύση του , το δε άλλο για το υπέροχο άρωμα του και το γλυκό κουταλιού του !
      Ακόμα και στην εγκυμοσύνη ένα πράγμα μόνο ζήτησα ! ΚΕΡΑΣΙΑ (Δεκέμβρη μήνα...) !Επί μέρες ξυπνούσα με την γεύση του κερασιού στο στόμα μου , τα έβλεπα στον ύπνο μου , τα μύριζα παντού !
      Οπότε φέτος  μετά την συγκλονιστική επιτυχία της μαρμελάδας με φρούτα του δάσους , περίμενα σαν τρελή τα κεράσια για να ξαναπιάσω τις κουτάλες ... Πριν 3,5 χρόνια στην Βαρκελώνη είχαμε δοκιμάσει μια μαρμελάδα ! Μιλάμε μου έχει αφήσει  ψυχολογικό τραύμα .....Δεν ήταν τοπικό έδεσμα αλλά την φάγαμε την Παραμονή Χριστουγέννων πάνω σε ζαρκάδι και έπαθα ! Την έφτιαχνε ο σεφ του εστιατορίου με βατόμουρα , βύσσινα και κεράσια ! σε όποιο σούπερ μάρκετ πάω από τότε και βρίσκω μαρμελάδα που να έχει τα συστατικά αυτά , την συμμαζεύω χωρίς δεύτερη σκέψη! Καμία όμως δεν έμοιαζε με αυτή την χειροποίητη μαρμελάδα  ! Έτσι λοιπόν μιας και πήρα φόρα και έμαθα να φτιάχνω μαρμελάδα αποφάσισα να δοκιμάσω να την φτιάξω μόνη μου ! Τα κεράσια είναι ευγενική προσφορά της γειτόνισσας κ. Σοφίας ! Από κερασιά οικόσιτη παρακαλώ ! Αρωματικά και με έντονη κερασένια γεύση !

     Η ποσότητα που γλίτωσε από τον άντρα μου και την Λουσίν ήταν 420 γρ. , αυτά αφού βγήκε το κουκούτσι τους έδωσαν 340 γρ καθαρισμένου κερασιού . Έτσι λοιπόν έκαναν μια ωραίοτατη βουτιά στην κατσαρόλα μαζί με βατόμουρα , φραμπουαζ και  βύσσινα .
υλικά
340γρ κεράσια (ζυγισμένα αφού βγούν τα κουκούτσια)
300γρ βατόμουρα μαύρα
220γρ βύσσινα
230γρ φραμπουάζ (βατόμουρα κόκκινα)
600-700γρ ζάχαρη
2-3 φέτες λεμόνι
τα σποράκια απο 1 λοβό βανίλιας ή σκόνη βανίλιας ή υγρή βανίλια

εκτέλεση
Αρχικά ξεκινάμε με την αποστείρωση

Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε καλά με σαπουνάδα και ζεστό νερό 4-5 βάζα των 400γρ . Τα ξεπλένουμε εξαιρετικά καλά και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ανοιχτά με το στόμιο προς τα κάτω . Ανάβουμε το φούρνο στους 100ºC για 20 λεπτά . Έτσι όταν τελειώσει η μαρμελάδα μας τα βάζα μας θα είναι έτοιμα αποστειρωμένα !

μαρμελάδα
Βάζουμε τα φρούτα σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε στρώσεις εναλλάξ με την ζάχαρη . Τα αφήνουμε για όλο το βράδυ και την άλλη μέρα την βάζουμε πάνω το μάτι  την κουζίνας για βράσιμο .

 Η κουζίνα μου έχει ένδειξη 0-9  , βράζω την μαρμελάδα μου στο 5.5 .  Βράζω για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να λιώνουν ! Τα πολτοποιώ όσο θέλω και μετά προσθέτω 2-3 φέτες λεμονιού στην κατσαρόλα μου και την βανίλια . Μόλις αρχίσει να δένει ελαφρά είναι έτοιμη ! Μην περιμένετε να πήξει στην κατσαρόλα !

 Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το πόσα υγρά θα βγάλουν τα φρούτα σας και το πόση ζάχαρη έχετε βάλει . Εμένα που έβγαλαν αρκετά υγρά έβρασε 45 λεπτά για να δέσει . Σημαντικό είναι να μην καραμελώσουν τα σάκχαρα και να έχει η μαρμελάδα γεύση καραμέλας ! Επίσης αν παραβράσει θα χάσει το υπέροχο κόκκινο χρώμα και θα γίνει καφετί ! Μπορείτε να τα γλιτώσετε αυτά με το να προσέχετε το πόσο θα βράσει ! Χρησιμοποιούμε τις παρακάτω μεθόδους!
Εάν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής , η μαρμελάδα είναι έτοιμη στους 105 C° . Εγώ όσες φορές έφτασε στους 103 C° και την κατέβασα δεν είχα θέμα !  

Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο δεν χάλασε και ο κόσμος , καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη εάν έχει πιεί όλα τα υγρά της και αρχίζει να πήζει . Οι γιαγιά μου έλεγε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν την ανακατεύεις και μπορείς να δείς τον πάτο της κατσαρόλας . Εννοούσε δηλαδή ότι όταν την ανακατεύουμε να γίνονται δρομάκια-γραμμές που να μην ενώνονται αμέσως .
Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι (τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι) και να το βάλουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και περνάμε το δάχτυλό μας . Εάν παραμείνει το δρομάκι είναι έτοιμη εάν ενωθεί θέλει λίγο βράσιμο ακόμα .
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη ανοίγουμε τον φούρνο και με μια πετσέτα πιάνουμε ένα βάζο . Το γεμίζουμε , βάζουμε το καπάκι και το σφίγγουμε καλά . Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα βάζα . Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Εάν θέλετε μπορείτε να την σουρώσετε ώστε να μην έχει πολλά κουκουτσάκια , εγώ την σούρωσα ελαφρά πάντως πριν την βάλω στα βάζα .
  
Υ.Γ.
      τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού
1. τις αποξηραίνω στους 100ºC στον φούρνο και μετά τις βουτάω σε λιωμένη σοκολάτα .
2. τις βάζετε με νεράκι και ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τις χρησιμοποιείτε για να διακοσμείτε γλυκά .
3. τις βάζετε στα μπουκάλια του νερού που έχετε στο ψυγείο .
4. βρέχετε ελάχιστα τα χέρια σας , τα περνάτε με ζάχαρη και με τις φέτες τρίβετε την ζάχαρη !
χέρια-πόδια βίλούδου !!
       τον λοβό βανίλιας
αφού αφαιρέσουμε τα σποράκια από τον λοβό , δεν πετάμε το φασόλι !!! Μπορούμε να αρωματίσουμε την ζάχαρη μας , βάζοντας απλά τον λοβό στο βαζάκι  με την ζάχαρη και να διατηρείται εκεί μέχρι την επόμενη χρήση της  . Έπειτα αφού για 1 εβδομάδα παραμείνει στο βαζάκι με την ζάχαρη , μπορεί να αρωματίσει άριστα μια σάλτσα φρούτων βάζοντας το στο κατσαρολάκι την ώρα του βρασμού .

καλή επιτυχία !



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου